• Simpel oversikt over økonomiske råd.
  • Råd man kan starte med allerede i dag.

Økonomi påvirker de fleste av oss enten vi vil det eller ikke. Det store flertallet av oss ønsker å være millionærer, eller i hvert fall ha god økonomi.

Men bare en liten andel setter seg inn i sin egen økonomi. Det gjelder å bli bevisst og ta styring over pengene. Denne artikkelen tar for seg noen enkle økonomiske råd.

 

Før vi i det hele tatt begynner å følge økonomiske råd, bør vi tenke gjennom hvor viktig det er for oss å forbedre økonomien vår. Realiteten er at mange av oss har det så komfortabelt at vi ubevisst assosierer tiltakene som må til for å bli rikere til å ikke være verdt bryet. Økonomisk suksess må være en prioritet.

Skaff deg fullstendig oversikt

Det hjelper lite å ta økonomiske tak i blinde. De fleste med god økonomi har god oversikt over inntektene og utgiftene sine. Ved å ta en titt i nettbanken vil vi se hvor mye og hva vi bruker pengene på, samt inntekter. Et Excel-ark kan fint brukes til å føre inntekter og utgifter for hver måned.

Når vi har fått oversikt kan vi se etter muligheter for økt lønn eller deltidsjobber. Videre er det mye å spare på å ikke kjøpe unødvendige ting, avslutte diverse abonnement og bruke bilen sjeldnere. Neste steg kan være å selge unna det vi ikke bruker. Det er både lønnsomt og kan gi en befriende følelse.

Invester i deg selv

Å studere boligmarkedet, aksjer, skattesystemer og finans generelt vil naturligvis være lurt. Videre kan man investere i egne ferdigheter og dermed øke sin egen verdi. Bedre ferdigheter kan gi bedre lønn. En annen god investering er egen helse. Bedre helse kan gi bedre humør, fokus og livsglede generelt, som igjen kan påvirke oss til å ta bedre økonomiske beslutninger.

  • Studere finans og det økonomiske markedet – tilbud og etterspørsel.
  • Forbedre ferdigheter – øke egen verdi.
  • Investere i egen helse – frisk kropp og hode gir frisk økonomi.

Omkring deg med de rette folkene

Vi blir ofte et produkt av de vi henger med. For å ta gode økonomiske valg kan det være en fordel å omringe seg med folk som har suksess på dette området. Snakk gjerne åpent med de om økonomi. Bøker vi leser, hva vi ser på TV-en, podcastene vi hører på osv., kan også være med på å forme oss.

La pengene jobbe for deg

Ser man tilbake i tid er det utvilsomt at det har lønnet seg å kjøpe utleieleiligheter. Spesielt hvis man har hatt de over mange år før man har solgt. Det samme gjelder de største aksjene på aksjemarkedet. Har man ikke lang nok tidshorisont og kommer inn i markedet kort tid før en eventuell finanskrise vil det derimot svi i lommeboka.

Prioriter å betale ned gjeld

Har vi allerede et bolig, bil, student- og kreditt-lån vi ikke har nedbetalt bør vi kanskje tenke oss om før vi kjøper firehjulingen eller motorsykkelen vi har drømt om. Her kan det være lurt å lete etter en refinansieringsløsning først. Når det baller på seg med gjeld blir det vanskelig å få spart penger og dermed lite til overs som kan investeres i noe som potensielt kan gi god avkastning.

Sett opp BSU-konto

For de unge under 33 år der ute som ønsker å kjøpe bolig, kan det lønne seg å spare i en BSU-konto. Den gir høyere rente enn vanlig sparekonto og årlig skattelette på inntil 5000 kroner. Årlig kan man spare inntil 25 000 kroner og totalt 300 000 kroner. Pengene kan kun brukes på boligkjøp eller nedbetaling av lån på bolig.